Bu Sitede Ara

GİRESUN


Dogal güzellikler
Plajlar
Giresun kentinin doğu ve batısındaki sahiller kilometrelerce uzayıp giden doğal plajlar durumundadır. Kentin batısındaki plajlar doğu kesimindekilere göre daha sığ ve daha kumluktur. Kent merkezine yaklaşık 5 km. Uzaklıkta yer alan, arif kumaş, giresun, belediye, emniyet, tabya ve jandarma plajları giresun'un başlıca plajlarıdır.
Giresun'da camping yapılacak plajlar arif kumaş, bulancak belediye, keşap düzköy belediye plajı, tirebolu plajıdır.ayrıca yaz aylarında giresun adası ile giresun limanı arasında her akşam mavi tur düzenlenmektedir.

Kaplıcalar
Giresun doğal maden suları ile de ünlüdür. İnişdibi madensuyu, çaldağ maden suyu; batlama deresi üzerindedir. Şişelenmesi yapılarak pazarlanan bu maden suları, böbrek taşlarına iyi gelmekte, hazmı kolaylaştırmaktadır. Pınarlar maden suyu, şebinkarahisar yolu üzerinde kulakkaya yol ayrımında bulunmaktadır.

Tarihi yerler

Giresun Kalesi
oldukça zengin bir tarihi kültüre sahip olan kale şehrin merkezine kurulmuştur. Hem araç hem de yaya yönünden ulaşımı oldukça kolaydır. Kalede milli mücadele kahramanı topal osman ağa'nın anıt mezarı, tarihi saray kalıntıları, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar görülebilecek önemli noktalardır. Dinlenme yerleri park ve bahçelerle düzenlenmiş olan kale müstesna bir seyir mekanıdır.
Cocuk kütüphanesi(katolik kilisesi)
Çınarlar mahallesinde çocuk kütüphanesi olarak hizmet veren bina 18.y.y. gotik mimarisi tarzında inşaa edilmiştir. Günümüze kadar özgün yapısını korumuştur.
Zeytinlik mahallesi
Kalenin güneydoğusunda yer alan ve zeytinlik mahallesi adını alan semt eski tarihi giresun evlerinden oluşur. Korunmaya alınmıştır. Eski evlere meraklı olanlar için gezilip görülecek ilginç bir semttir.
Seyyid vakkas türbesi
kapı mahallesinde bulunan 19.y.y.'dan kalma bir türbedir. Fatih sultan mehmet zamanında büyük yararlılıklar gösteren ve bir çatışma sırasında şehit düşen uç beyi seyyid vakkas'a aittir. Kendisi 15.y.y.'da yaşamış olmasına rağmen türbesi 19.y.y.'da yaptırılmıştır

Kale camisi
hükümet konağı yakınında, mimari değeri yüksek bir yapıdır. İki yazıtı vardır. Giriş kapısı üstündeki 1830 tarihli yazıtından ilk camiyi dizdarzade emetullah hanım' m yaptırdığı bildirilmektedir. 1911-1912 tarihli yazıtındaysa, caminin sarı mahmutzade ei-hac mustafa efendi tarafından yeniden inşa ettirildiği belirtilmektedir.

Hacı miktat camisi
yapının üç yazıtı vardır.1661 tarihli yazıtında yapının hacı miktad ağa'nın vakfı; 1841 tarihli yazıtından, hacı çalık kapudan'ın hayratı olduğu anlaşılmaktadır. 1889 tarihli yazıt ise yapıyı hacı ismail efendi' nin yeniden inşa ettirdiğini belirtmektedir.

Meryemana manastırı
Manastırın ilk kuruluşu bazı kaynaklar tarafından 481-490 yıllarında konulmaktadır. Osmanlı döneminde manastır epey parlak bir dönem yaşamıştır. Bugünkü kalıntılar 19.yy dan kalmadır. Araştırmacılar ortaçağ manastırının yanarak yok olduğunu ve 19.yy.da yenilendiğini belirtmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder