Bu Sitede Ara

ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Çocuğumda bir gelişim problemi olması ihtimali nedir?

Pek yüksek değil. Hemen hemen bütün ebeveynler çocuklarının gelişiminden zaman zaman şüphe etseler de, çoğunun endişeleri yersizdir. Amerikan İstatistik Bürosu'nun 1994 yılı Ulusal Sağlık Görüşmeleri Anketlerinin son verilerine göre 5 yaşın altında sadece yüzde 3.4 oranda çocuğun gelişim geriliği bulunmaktadır. 6 yaşın altındaki çocuklar ancak fiziksel, zihinsel veya bilişsel olarak önemli derecede geri kalmışlarsa gelişimsel olarak geri kalmış olarak adlandırılır. Bunlar çiğneme, yeme, tuvaleti kullanma, dili anlama, ifade etme, talimatlara uyma, gayret ve enerji isteyen aktivitelere katılma, veya etrafta hareket etme ile ilgili problemlerdir. Sadece işitme, görme veya konuşma sakatlığı olan 5 yaşın altındaki çocuklar geri kalmış olarak düşünülmezler.



Eğer çocuğumda bir gerilik varsa, bunun sebebi ne olabilir? Bu problemin fiziksel veya bilişsel olmasına bağlıdır. Fiziksel bir gerilik, spina bifista (omurganın arka kısmında doğuştan olan açıklık) veya otizm gibi daha büyük bir özrün belirtisi olabileceği gibi çocuğunuzun yaşıtlarını yakalamak için sadece bir kaç hafta veya aya ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. Bazı çocukların diğer bütün becerileri normal bir şekilde veya olması gerekenin ilerisinde gelişme gösterirken, yürümek gibi belirli alanlarda geri kalmaları söz konusu olabilir. Eğer çocuğunuzun böyle bir durumu varsa, bu sadece onun konuşma veya anlama gibi becerilere çok fazla yoğunlaştığı ve yürümeyi şu anda geri plana ittiği ancak hazır olduğunda bu konuda tekrar çalışacağı anlamına gelebilir.

Çocuğunuza Hayır'ın Anlamını Öğretin

1 yaşındaki çocuklar farklı bir birey olmaya çalıştıkları için yetişkinleri dinleme gereğini duymazlar. Ancak dinlemekten çok hoşlanmayan bir ufaklığı bile disipline edebilirsiniz. Bu konuda sizin için hazırladığımız öneriler çok işinize yarayacak...


Çocukların size göre doğru olmayan davranışları, sizin otoritenize karşı gelmek için yapılan kasıtlı hareketler değildir. Sadece onların en büyük görevi olan dünyayı keşfetmenin birkaç yan etkisidir diyebiliriz. 1 yaşını yeni geçmiş küçük çocuklar yaptıkları hareketin ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin edemezler. Kendisine enterasan gelen bir nesneye doğru hemen atılırlar. Onu ellerine geçirmeleri durumunda kendilerini tehlikeye atabileceklerini ise düşünemezler. Onun davranışlarını anlayışla karşılıyor olsanız bile bazı şeyleri görmezden gelmeniz de gerekmez. Disiplin bir cezalandırma değil bir öğretme metodudur. Sizin yapmanız gereken, çocuğunuzun merakını ve öğrenme arzusunu azaltmadan ona limitleri olduğunu gösterebilmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder